Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Pátkai (meddő) fluoritkutatás, Velencei-tavi pancsi

2012.07.27

Pátkai fluoritkutatás - Velencei-tavi pancsi

(A június 16-ai gyöngyössolymosi túráról külön nem írtam, a Cserkő-bányában többször jártunk. Ezúttal szép piros és zöld példányokat lehetett hazavinni, ami nem minden esetben adatik meg az opálimádónak. Előzetes elhatározásomat (hogy számomra ez a nap csak kirándulás), e lelet jelentősen megváltoztatta, a gyönyörű köveket lehetetlen volt ott hagyni. Ugye? (A "lila bányába" nem sikerült most sem bejutni.)

piros-opalok-004.jpg

 

 

Július tizennegyedikén kifejezetten kellemes az idő a Velencei-hegység pátkai meddőjének átkutatására. Ide azért igyekszünk, mert reményteljes hírek zengenek szép sötétlila fluoritokról, gránitról, némi galenitről.

A gránitoknak mindig három összetevőjük van (Kőzetek c. határozó), fehér vagy rózsaszín (alkáli) földpátot, kvarcot és fekete csillámot (biotit, hornblende) tartalmaznak. Más helyütt a rózsaszín földpátnak ortoklász a neve. Én itt ezeket szedtem össze.

Dimbes-dombra vezet a jó kis szekérút, eszményi környék, sok a fa, köztük lejtős rész, mely nekem kiszáradt patakmedernek tűnik, de mások jobban tudhatják. Laci rögtön az út elején fölszed néhány követ, hogy ez a fluorit. Én eddig másféle fluoritokat ismertem, de tudnivaló, hogy ebbéli ismereteim igen határoltak.

Alig várom, hogy gazdája legyek egy sötétlila kőnek, de ahogy fogynak a délelőtti órák, olyan arányban csökkennek igényeim is. Már beérném egy halványlila kövecskével is, de olyanokkal csak a szerencsésebbek szedik meg magukat.

A "menő", azaz a mindig a legjobb leleteket megtaláló férfiak után vetem magam, hátha némi konc leesik, vagy legalább információ, mely sziklában, kőben rejtőzhet galenit. Hát, ilyet találtam. A bevillanó kék parány miért ne lehetne covellin?

Követem példájukat a rozsdabarna színű kövek szétvágásával, találok is galenitet, ami persze nem erdélyi minőségű, de olyanra itt nem érdemes még vágyakozni sem.  De az egyikben fél centi átmérőjű aranyszín ragyogás, feltehetően kalkopirit. Hogy a befoglaló kőzet fluorit-e? én úgy látom, nem, majd eldöntődik valahogy.

A társaság fiai-lányai szórtan kotorásznak, némelyek az erdős rész felé vezető út melletti, rég magára hagyott kertészeti lerakat maradványaiból válogatnak, mikor lemegyek utánuk, azt teszem én is. Nem ásványokról, hanem gyenge minőségű palántázó edényekről van szó, és van egy elég nagy területen földhöz szegezett ponyvaszerűség. Nagyon tetszik nekem ez a sárga talaj, agyagosnak gondolom, de kiderül, hogy csak valami löszös rétegeződés. Leások kicsit a felső rétegből, alatta nagyon szép színű, finom föld. Egy kilót lapátolok el magamnak, otthon majd összekeverem virágfölddel, tán jó lesz a kaktuszfiaimnak, szegények fél év előtti szétválasztásuk óta vízben áznak.

Egy szép vadvirágos rét túlsó felén szép üreges dolomitokat találnak a többiek. Gyönyörűen csillognak a napfényben, tán ezért zúzatják apróra, töltik fel vele az utak mentét az útépítők. Bármilyen csábító, egyet sem szedek, virágföldes zsákom túl nehéz.

*

Egy órakor megszólal Gizus továbbindulást jelző sípja. Mindenki előre örül a Velencei-tóba ugrásnak. A napocska ígéretesen süt, a felüdülést keresők azonban elég kevés fa lombvédelmére számíthatnak. Előrelátóak napernyőt hoztak magukkal, nagy megoldás! tavaly előtt Gánton én is ezt tettem. Söröcske, jégkrém, frissen sült lángos, sült hekk. Sokat nevetünk két mentőmellénnyel fölszerelt fiún, ahogy felváltva ugrálnak egy óriási felfújt hernyóféle alkalmatosságra. Mikor az egyik leugrik, a másik a hernyó végéről a vízbe pattan, majd váltják egymást. Vízisí is működik, drótkötélpályáról gyakorolnak.

A mieink közül többen jól vannak a 22 fokos vízben, de van, ki csak félig merészkedik be (én is), és van, aki bakancsban-terepnadrágban dobálja vissza a bentiek labdáit. Jó a köves parton ücsörögni, a strand szinte olyan, mint amilyen régen volt, hálistennek, nincs annyira modernizálva, mint máshol. Az idő kellemes, de a viharjelzés már ott vibrál a szerkentyűt tartó póznán. Mi nem kapunk az esőből mégsem, a felhők viszont szerencsésen csökkentik a nap vakítását – jól érezzük magunkat. Aztán mégis útra kell kelni, hát hazajövünk. Óriási szerencsénk van, a hazafelé úton nincs akadály. Kis gond, hogy egy lányunk rosszul lett, a buszban legyezik, szerencsére múló baj volt.

Pátka tetszett, a vízpart is. Legyen ilyen többször is, ezt kívánom.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Pátkához

(Zalán, 2015.08.26 09:22)

ugyan ki lenne, ha nem én? ígérd meg Izabel, hogy ha nyerek a lottón és veszek végre egy jó kocsit, elviszel ezekre a helyekre engem is. Egye fene, jöhet Izlandilinda is.