Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Festés 2.

 

matyas-kiraly-holloi.jpg"Szilágyi Örzsébet levelét megírta" - így szól Arany János költeményének első sora Mátyás király anyjáról. Ennek kissé adaptált változata a Hollók marakodása, egy aranygyűrűt húzkodnak nyúlásig. 

 

 

sello.jpg

 

 

Sellők

kezlenyomat-es-vonalak.jpg

 

 

 

 

Továbbiak: Kézlenyomat és Hullámok

 

A további négy kis képecske egy 11 cm hosszúságú dobozkára készült. Az őzikét nem találtam jónak, rámázoltam valamit, kérdés, hogy újra meg tudom-e csinálni. A vaddisznó mellett is lemázoltam a hiúzt, mert mindennek kinéz, csak annak nem. Helyébe került egy rózsabogár, ha lesz róla fotó, ideteszem.

ieie-001.jpgdobozfedel-004.jpg

ieie-003.jpg

 

 

 

vaddiszno-es-rozsabogar.jpg

 

 

 

 

 

Az utolsó képe egy vaddisznó van (pár centis) és egy rózsabogarat festettem rá (eredetileg hiúz lett volna, de képtelenség). A dobozkába ez a picike mozdony került.dobozfedel-006.jpg

 

 

 

 

Egy meglévő kis kép hátuljára ez a horroros egér-elefánt-egér került (16x12 cm). (ezt is odaajándékoztam, csakis a téma miatt. A gyatrák gyöngyének hívom, bár az elgondolás nem rossz.

eger-elefant-eger.jpg

 

 

 

 

 

Ismét akrilfolyatásos képek (az ilyeneknek mindig óriási reményekkel állok elébe, és valóban az első lépések dettó ugyanolyanok, amilyeneknek kell lenniük - csak utána mennek tönkre és lesz belőlük egészen más). Persze ez is nézőpont kérdése, mert aki először látja, nem tudja az ehhez vezető csalódásokat.

 

kockak-es-polip.jpg

 

 

 

 

 

 

Festőkéses Kockás illetve folyatásos akril. Dekoratív, viszont egyiket sem tudom felakasztani az anyaguk miatt. De hát a Művészboltból minden vászon kifogyott és én festeni akartam.

eszaki-feny-fotorol-001.jpg

 

 

Egy újabb északi fényes, csomagolópapírra

 

Lila pillangó - fotózás után észrevettem, hogy hiányzik a csápja és a szemei. A fotót meghagyom, mert szerintem ha csak a csápot és szemeket festem meg, úgy is jó lett volna. Továbbgondolva végül kiszíneztem a lepkét.

lepke-001.jpg

 

 

 

 

 

 

nunuke-001.jpgA rovarok kezdenek érdekelni. Ez itt például a nünüke, csodálatos ultramarinkék színben pompázva. A kartonlap, amire festettem, sziena (hasonlít a terrakotta színhez), és mivel a fotózásnál úgy állítottam be, hogy az ultramarinkék szín feltétlenül kijöjjön, tán ez volt az oka, hogy nem látszik a háttér színe.

Likvid absztraktok - még mindig nehezen mennek, lassan alakul. Fejjel lefelé fordítva is kiad egy érdekes állatféle alakot, velem együtt másoknak is tetszett. A "kockás" is munka közben változott meg, teljesen mást szerettem volna eredetileg, bár a színei tetszenek. 

mas-leny.jpg

 

kockas-absztrakt.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

csalad.jpg

 

Az eddigiektől teljesen eltérő módon készült ez a régi emlék. Két őskori fotóról fénymásolt kép, csomagolópapírra ragasztva festettem körbe dukát arany színnel. Balra a majdnem teljes család (a húgom még nem volt meg), jobbra nagyszüleim.

lila-szepseg.jpg

 

Akrilfolyatva: Lila szépség.

Itt is menet közben alakult ki a nagy semmi, vagyis itt alakok nemigen formálódtak. 


 

 

A nagy kékség címet kapta ez a különféle kék árnyalatokból folyatott kék. Itt is más volt az eredeti terv, de majd csak sikerül egyszer megvalósítanom, amit eleve akarok. De hát az élet is változik folyamatosan, sosem tudhatjuk, mi lesz a következő mozzanat. Tervezni? 

absztrakt-kek-piros-vonalak.jpg

 

 

 

 

 

Fenti "könnyű" absztrakt született az internet demonstrációját követve, ezt elég jónak tartom, tán egyszer fölkéredzkedek vele a "nagyok" közé". Öt és fél órába telt, de fele ennyi idő nem lett volna, ha van négyzetes vásznam. Így egy doboz tetőt használtam fel, ami az első réteg felvonása után azonnal kétoldalt felpöndörödött, s mivel rögzíteni nem lehetett, végig úgy maradt. Próbálkozásnak és időtöltésnek nem volt rossz. Kétféle megvilágításban fotóztam le.

A hátára a Gömbök került. gombok.jpgElőször a kockák, majd áttetsző gömbök. Tetszett másoknak is.

 

 

 

 

Erre az absztraktomra Laci, a zseni ezermester azonnal rávágta: szélmalom! Ezt is egy internet-demoról kezdtem utánozni, aztán teljesen más lett belőle. Újra megjegyzem, nem az én műfajom a teljes hasonlóság, szabadra eresztem kiterjedt fantáziámat.

hosszu-labu-egerek-001.jpg

 

 

Mivel Dalí hosszú lábú egereit is elajándékoztam (látható a Festés első részében), megfestettem most magamnak is. Nagy meglepetésemre sokkal több embernek tetszett, legelső főnököm (még 1970-ből) is lájkolta, ami nagyon meglepett. 

legujabb-absztrakt-002.jpg

 

 

 

Szitakötők (lásd Festés első részében) című kép is rákerült az illusztris ember falára, megfestettem ezt is, kisebb nagyságban az eredetinél. Valamivel (csaknem egy év gyakorlás után) a tükröződések és a víz kicsit jbob lett, de még mindig nem az igazi.

 

Még egy szitakötős. Először egy likvid akrilos kép volt, persze nem sikerült. Úgyhogy ráfestettem jó néhány szitakötőt és így egészen jól néz ki.ieie-001.jpg

 

 

 

 

 

 

Sajnos, aktuális téma. Koronavírus, kétféle elektronmikroszkópos elemzéssel. Az elsőt jobban eltaláltam, a másodikkal sok bajom volt, de megvigasztalódtam, mert azon a webhelyen, ahol találtam, hozzátették, hogy utólag színezve.

anything1.jpgvirus-001.jpg

 

 

 

 

 

 

 

bortonelefant-001.jpg

 

 

 

Rácsok mögött. Nem szerette a bezárt elefánt miatt. A mondanivaló egyszerű: mindkét állat ki akar törni, a madár félig kint is van - alul az egérkék töprengenek, hogyan lehetne megoldani az elefánt kiszabadítását.

venusz-es-mars.jpg

Ez itt pedig maga a világ: jin-jang alapon a nő-férfi princípiumok, egymásba kapaszkodva. Mindkettő asztrológiai jel is, a Vénusz egy kör, kereszttel a tetején, a Marsot pedig kör kerületétől induló nyíl - ez a nyíl asztrológiában fölfelé is mutathat. 

 

A Jin-jang elefántot elajándékoztam, a szitakötőset, a Nibelung gyűrűjét és még sok mást is. A hosszú lábú egereket már megcsináltam és a szitakötőket is, feljebb látható. Alább látható, hogy itthonra, magamnak is megfestettem.

jin-jang-masodszor-001.jpg

 

 

 

 

 

*

Közben óriási változások következtek, jött a koronavírus, először csak Keleten tombolt, napról napra terjedve néhány hét alatt itt is volt.Jórészt szobafogságra vagyok ítélve. Persze amikor melegen süt a Nap, megyek ki napozni. Aztán március végén bejött egy kijárást korlátozó leirat, 9-12-ig, és ellenőrizhetik, úgyhogy betartom. A műhelyfestések szüneteltek. 

Ezután általában akrilfolyatósokat csináltam. Ez lett eddig a legjobb, Anikó azonnal felkiáltott, hogy Elefánt! én csak azután vettem észre, mert ha közelről festem, lefotózom, sem veszem észre, mi jött az intuíciómból. Ha a két képet egymás mellé tesszük, egybetart, ez véletlennek látszik ugyan, bár azt mondják, véletlenek nincsenek. Elfogadták a Képzőművészek eléggé szigorú csoportjában, és sokaknak tetszett is.   

absztrakt-legjobb-003.jpg

 

 
 
 
 
 
 
hattyu-001.jpgMost három olyan kép jön, amit a szignómmal való játék során alakítottam ki. Ahogyan ezt a gyönyörű arany színű hattyút, ezért van a nyaka megtekeredve. Ezt is nagyon szeretem. A Képzőművészek nem fogadták be. Megfestettem később a fekete hattyút is, majd egymás mellé téve együtt fotóztam őket. 
 
 
 
 
 
 
s-i-hattyu.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
szigno-kompozicio-uj-feldolgozasban.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
kigyok-002.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A harmadik elég meredek így első látásra, mert az egyik kígyót a szignómból alakítottam, menet közben jön meg az ihlet:-) A másik kettőt azután festettem rá. Halvány köze nincs az eredeti képhez, amit túl halványnak találtam. Először ráfestettem a hashtagot, s bár most csak a két függőleges csík látszik középen, utána rákerült a szignóm, azokból a kígyók. 
Ez a pillangósnak készült, később mást is láttunk benne, például Valaki "mintha egy macska nézne", persze a két pötty miatt. Legalább hat változatban készült, de minek idetenni a többit, ez itt a végleges.
 
oa-001.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
oo-001.jpgEzt az elefántosat direkt neki festettem, tetszett is, de annyira nem, hogy a fiókjában tartsa, mert nincs hova felakasztani. Hiába, megszokták az üres falakat... 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aztán jött a diszkoszhal. (Ez is nagyon tetszik neki.)
diszkoszhal.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
xoxoxoxox.jpg
 
 
 
 
Ez is folyatva készült és akár térkép is lehetne, Fraktáloknak neveztem el.
 
 
 
 
 
Ezt itt elneveztem ősrobinak. Pompázatos.
osrobi-001.jpg
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A Kékség gyakorlás. Folyatásos technika, több ötletem nem lévén így hagytam, egy kisebb kartonlap. Kisebb képek jobban sikerülnek, nagyban egyelőre meg se próbálok ilyet. A mellette lévőnek Bilincs címet adtam. 
kek-vonalak.jpgmindenfele-002.jpg 
 
 
 
 
 
 
Aztán ezek lettek. Mikor elküldtem, rögtön fölhívott, hogy a repülőgépről finn-tavak.jpga finn tavak pont ilyenek, úgyhogy ezt a címet adtam neki, folyatva kezdtem, később észrevéve, hogy lehetne egy tórendszer, festőfilccel rajzoltam őket körbe, később még körbeecseteltem.
 
absztrakt45-001.jpgEgy másik, ez idáig a csúcs. A Képzőművészekhez is föltéve azonnal elfogadták, s mivel kértem, mondják meg róla, amit kell, meg is mondták. Nagyon kedvesek voltak, némelyik: "kezdetnek elég jó", egy grafikus viszont magánüzenetben azt tanácsolta, tanuljak rajzolni, nagyobb rálátást ad, a képet nem véleményezte, de gondolom, kezdetlegesnek tartotta. Nem baj, a kritikából lehet tanulni. Végül ami még nem fordult elő, ebben a csoportban 40-en felül lájkolták, más, amatőr csoportokban is megkapta a kb. 50 lájkot.
A biztatás jólesik, de enélkül is folytatnám, már jobban beosztom az időmet (eddig mikor lefekvés hirtelen kedvem támadt, éjjel 4-ig is festettem), most kora délutánra időzítem, akkor jó a világítás. 
 
Sztravinszkij Tűzmadara. A szvit legalább annyira káprázatos, mint Korszakov Seherezádé szvitje. Ezek az oroszok elég sok mesét felhasználtak műveikben. 
tuzmadar2-001.jpg

 

És ezzel majdnem vége a Festés 2. résznek, kevés a tárhely, húznom kell a képekből is. 

 

 

 

 

 

 

* Időközben a koronavírus már eléggé terjed, emiatt az egészségügyiek, mentősök stb. többszörösen kell dolgozzanak. Az egyik csoport tagja elindított egy mozgalmat, fessünk nekik köszönő plakátot. Ma (2020. április 26-án) postára adtam saját festményemet a SOTE Bőrklinikájának címezve. Egyúttal elküldtem a Kisherceg festményt is, amit nagy örömömre a főnővér majd a gyerekrendelő falán fog elhelyezni. Ugyanakkor egy másikat is festettem a mentősöknek, de mivel amolyan karikaturisztikai stílusa van, már nem vagyok benne biztos, hogy mindenki megérti, ugyanis alig érkezik visszajelzés. 
covid-19-koszono-003.jpgmentosoknek-002.jpg

 

 
 
 
 
 

 

Ma május 17-e van, a festékeim jó része kifogyott, persze azért festettem egyet-mást, de egyik sem nagy durranás. Ismerkedem új technikákkal, a youtube-on található demonstrációkat nézegetem. 

*

Megint eltelt két hónap, ma július 23-a van, közben rengeteget festettem, de mivel gépcsere történt, az új gépen pedig kevés van még fenn, pótolnom kell csomót. De mielőtt még föltenném az újakat, muszáj lesz kicsit megtizedelnem, mert 99 %-os már a tárhelyem, és a képek sok helyet foglalnak el. 

Nemrég megnyíltak a műhelyek is, a Világító lámpásokat festettük Pannóniában. Ez volt a 16. festményem, féláron festhettem hát. Már befizettem a következőre, de nem tudom, mi lesz, nincs fönn olyan, amit szívesen festenék, tán ebből is kompromisszum születik majd. Vagyis olyat festek, amit nemigen akarok, de hátha bejön egy újabb vírushullám - környező országokból már nem lehet be-kijövögetni, ráadásul két napja szaporodnak az újabb esetek. Nagyon igyekeznem kell hát. 

Aztán végre-valahára nyitottak a műhelyek és Pannóniában létrejött Leonid Afremov Szarvasokja után az én Agancsoknak nevezett "átiratom". Ugyanis szarvaspofákat elég nehéz festeni, és aznap különösen gyenge voltam. Feltehetően átestem a víruson, két hétig alig vánszorogtam.

A mellette lévő kép szintén Afremov festménye után készült, Naplemente érdekes vitorlájú csónakkal és a kép alján manókkal.

agancsok.jpg20200928_084915--2-.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Azóta eltelt megint jó pár hét, és ezeket festettem. Van még jó néhány, de először át kell méreteznem, ide nem fér be.

arany-csigas--2-.jpgoszi-szinek-absztrakt--3-.jpg

 

 

 

 

 

 

20200928_151143--2-.jpgaranyhalo.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Festés 2-höz

(Zalán és Xena, 2020.03.30 19:20)

Nekünk naná hogy tetszik, hiszen egy az ízlésünk. Még mindig nincs késztetésed, hogy valahol csinálj egy kiállítást?

Re: Festés 2-höz

(Isabel, 2020.09.23 21:27)

Zalán, ha adsz hozzá lóvét és termet, segíthetsz berendezni!