Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Festés

Ha rátalálsz és érdekel, rögtön nézd át, ne halogasd, nyoma veszhet egy pillanat alatt.

Kézműves dolgokban mindig is aktív voltam, rajzolgattam, párnákat hímeztem, kötögettem, horgoltam, varrtam anyámnak pongyolát. Hosszú évtizedek után elvégeztem a Hagyományok Háza játszóház tanfolyamát, ahol kosárfonást, gyékény- és szalmafonást és -szövést, gyapjúfonást, nemezelést, gyöngyhímzést és -varrást, gyertyaöntést, virágfonást (főleg levendulakoszorúk és babák), fajátékok faragását tanultam. Időnként volt néprajzoktatás, itt a gyorsírásnak vettem óriási hasznát. Többen környékeztek meg, hogy a sztenográfia áttételét másoljam nekik, merthogy "nem tudtak" jegyzetelni. Tudtam, hogy ez hamuzás tőlük, mert hiszen ott voltak az órákon. Hogy micsoda meló és idő kell a gyorsírás áttételeire, elolvashatod a szakirodalomban.

Fiatal korom óta sokat olvastam falusi-paraszti szokásokról, most ez is hasznomra vált. Diplomamunkám a gyékényről és annak sokrétű felhasználásáról szólt, és a kis elkészített művek dacolnak idővel, porral, ma is ugyanúgy megvannak, pedig egy évtized is eltelt. Csakhogy már nem az itt látható előszobafalon, hiszen abból a lakásból két éve elköltöztem.  

fonott-tapeta-ajto-felett.jpg2004-ben újítottam föl a lakást munkába indulás előtt és hazaérkezés után. Két hónapig tartott az egész lakás renoválása, tapéta, padló. Persze villanyt nem szereltem és vízcsöveket sem cseréltem, ezekre muszáj volt szakembert hívni.) Az itt-ott elhelyezett tapétarészleteket sokan megcsodálták. Imádtam csinálni! Az árkádot is magam faragtam hungarocellből, majd letapétáztam. Gyakorlott voltam már tapétázásban, ha érdekel, olvasd el a Plafonra tapétát című kisregényt itt az oldalon.

fonott-tapeta-es-gyekenyek.jpg

Egy szörnyű ronda szellőzőnyílásra "fontam rá" a csíkokat, majd ide raktam jó néhány figurát. Döbbenetesen feldobta a bejáratot! aki belépett, először ezt nézte meg, aztán vette csak le a cipőjét. Ezért kicsit sajnáltam is ott hagyni a lakást.

Az élményfestés úgy jött az életembe, hogy a lányom 2019 anyák napjára egy festést fizetett nekem. Ő is és a párja tehetségesek, minden szobájukban van "négykezes" festmény, csak az idejük kevés. A műhelyben regisztráltunk, fölvettük a kötényt, leültünk a keretre feszített festővászon elé, melyen halvány ceruzavonalakkal néhány vezérvonal volt rajzolva. Kis képeslapon az aznapi festmény "puskáját" is megkaptuk.

anyak-napi-festes2.jpgAz instruktor lány saját festőállványán is megfestette ugyanazt, közben magyarázta a technikát. Rögtön kaptam az első pozitív kritikát: jó a színkeverés! Stílszerűen virágcsokrot festettünk, elsőre nem lett rosszabb a többiekénél. A lányom elvitte magával, hogy ne kelljen magammal cipelnem egy Wagner-opera vetítésére. 

 

 

 

Legkvan-gogh-kicsi-001.jpgözelebb Van Gogh Csillagos éjét festettem, egy másik műhelyben. Van Goghot érzem legközelebb magamhoz, életében csak A vörös szőlőhegyet adta el, míg én eddig egyetlen komoly cikket publikáltam, igaz, elég igényes helyen. Később kisebb méretben (nagyjából a műhelyben festettnek az egyharmada) is megfestettem a képet, saját fantáziám alapján, de nem is a hű másolás a lényeg. 

És hvan-gogh-cseresznyeviragzas.jpga már Van Goghnál vagyok, ennél egy kicsit kisebb méretben a Cseresznyevirágzást is ideteszem, merthogy azt is itthon festettem, képernyő előtt, ölemben a vászonnal, a festő eredeti festményéről másolva. Két tenyérnyi kis képecske, ehhez képest meglehetősen nehezebb volt vele a munka a két előzőnél. Van Goghnál idáig eddig merészkedtem, talán sikerül még mást is tőle másolnom, később. 

Festéskor az ember egy különleges világba csöppen, olyan, mint a zene, mikor a külvilág helyébe a fontosabb, a belső világ lép. Van Gogh festményein a hullámos ecsetkezelés különösen nekem való. Mikor anyám házát restauráltam és ablakkereteket kellett lefesteni, jöttem rá, hogyan kell pattogzó festékre festeni. De hogy előtte lesavazzam, gyaluljam? na nem, és mivel egyenes vonalakban nem ment a mázolás, körkörös mozdulatokkal folytattam és hihetetlen eredményhez jutottam.

A következő a Pitypang volt, a sötétben világító festék miatt választottam. pitypang-2019-jun-29c.jpgEgy 9 éves kislány volt még ott az apjával, ő festette a legnagyobb pitypangot, apja a legkisebbet. A világító festék egy átlátszó ragacs, a már teljesen kész és megszáradt festmény olyan részeire visszük fel, ahova akarjuk. Itt persze nem látszik, de valóban foszforeszkál.

p1010009.jpg

Következő Arany könnyek - Anne-Marie Zilberman eredetijéről festettük.

 

 

 

Később Klimt két képét is megfestettem, A Csókot műhelyben, Adele Bloch-Bauert itthon. Mindkettőt improvizáltam, főleg a háttereket, a nő körül némiképp hasonlít az eredetire, a többit elmostam, mert rengeteg apró részlet van, már untam festeni.

a-csok-klimt-legjobb.jpg klimt-utolso2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Az ötödik kép, Salvador Dalí Elfolyó idő. Könnyűnek látszott, de több mint három és fél órátdali-elfolyo-ido-005.jpg vett igénybe, itthon még igazítottam az óralapon például és amit ott nem vettem észre. És különösen hulla voltam ezután, egyrészt még nem igazán szoktam hozzá, hogy ennyi időt állva töltsek. Az állvány túl magas a székhez képest, tehát azóta is jórészt állva festek, de már megszoktam. Akkor viszont alig tudtam hazavánszorogni, evés-ivás nélkül dőltem az ágyba. Anno a 30 kilométeres gyalogtúra után voltam ennyire megviselt, Visegrádról Pomázig, nem számítva az eltévedések hozzáadott kilométereit.

 

szitakoto.jpg

Szitakötők volt a 6. kép, ezt fele annyi pénzért festettem, üzleti fogás. Ekkorra megtanultam a vizes szalvétás javítást is, ezt az akrilfestésnél azonnal lehet alkalmazni, nyomtalanul eltűnik az elrontott vonás. De csak öt percig, utána már nyomot hagy, és száradás után rá kell festeni.

 

img_2892.jpgA 7. kép, A szentjánosbogarak esti villódzása nem volt igazán célom, de előre megszabott idők, festmények vannak, s már vágytam egy újabb festésre. A Van Goghos stílus is vonzott, persze nem az ő festménye, valamelyik instruktoré. Erre is ráraktunk sötétben világító réteget. Amíg festettem, jónak éreztem, később nem tetszett, itthon alaposan átvariáltam, rengeteg arannyal.

 

Aztán elszabadult a pokol, előbb a fejemben születtek meg a képek, majd vásznon is. Később mutatom őket.

eletfa-itthoni-utolso.jpg8. kép az Életfa. Nincs rajta semmi, amitől életfának lehet nevezni. A háromdimenziós annyit jelent, hogy a bíbor virágokat hígítás nélkül, vastagon pöttyintjük oda. Oldalról nézve látszik a kidomborodás. Nem túl jó, inkább csak a vidám színei miatt tartom meg.

 

sajat-eletfa-vegleges.jpgE kép ihletésére született valódi, saját életfám.

Szimbolikája egyértelmű, balra a múlt, jobbra a jelen. Anikó aki velem ellentétben nem tanult szimbolikát, azonnal fölismerte.

 

Kilencedszerre az "Izabellában" (Izabella utca) északi fényt festettünk. Vonalvezetésem dicsérték, bár ez már nem az eredeti kép:-)

eszaki-feny-foto-alapjan.jpgItthon még három-négyszer átfestettem, egyre rosszabb lett. Akkor a vásznat feketére mázoltam, egynapi száradás után egy teljesen új képet festettem rá, valódi fotóról. Még így sem adja vissza a természeti minőséget, de azt hiszem, nem is ez a cél.

Eeszaki-feny-masodik.jpgzután próbálkoztam villámlással, szupercellával, cikeszaki-legujabb.jpglonokkal is. Nem könnyű természeti jelenségeket festeni, szupercellákat és tornádókat jobb fényképről élvezni, vagy kellő távolságból.   

kisherceg-minta-utan-itthon.jpgA  kis herceg kedvenc olvasmány.

Puskáztam a könyv borítólapjáról, a festményt kiegészítettem az Exupéry-mű főbb állomásaival is.

Iskolába ajánlom majd.

 

kerdojel-minden.jpgKérdőjel minden - ez az írásjel is életem egyik témája. Jó fél év után a Képzőművészeknél is helyet kapott, ami nagy dicsőség, mert erősen moderálják.

 

 

 

 

Etornadok-szulotte.jpgkkoriban készült a Tornádók szülötte című, szintén saját ötletű mű is, a mai világ élet- és fejbéli tornádóira utal és a természeti jelenségből szület(het)ő szörnyetegre. Ennek is rengeteg előváltozata van, nem érdemes idetenni, ez a végleges. Hogy senkinek nem tetszett, jó előjel!

 

img_2825.jpgEzt a képernyőről másoltam az erdélyi festő, David Beeri gyönyörű szép Golgotájáról. Nem teljesen ugyanaz! plágiumvád tehát nem érhet. Nem a fotorealisztika a célom, arra ott a fényképezőgép.

 

 

 eroviszonyok-javitott.jpgJelentős témám még a a kérdőjelen kívül az elefánt-egér ellenlábassága. Ganésa, a hindu elefántisten is sokszor egérkével a lába alatt van ábrázolva. Erőviszonyok címet adtam ennek az első képnek, tiszta aranycseppekből van az elefántfej, az egérke ezüstből. A legjobb ellentét-hasonlóság ábrázolásnak tartom a magam számára.eger-ebedje.jpg

Az egér ebédjére később fekete réteg került, majd rá egy másik kép. Lehet, hogy megfestem újra, ez így igen kezdetleges, de inkább csak a téma volt a fontos. 

 

szurr-3.jpg

Dalí Los Elephantos c. képe ihlette ezt a szürreális festményt. Jóval későbbi rálátással, azt hiszem, még egyszer meg fogom festeni. Hát ez óriási sikert aratott több helyen. Neki ajándékoztam, dolgozószobája falán helyezte el.

 

 

 

 

A pokol szemei címet adtam első "akrilfolyatós" festményemnek. Többszöri "átirat" született belőle, több réteg után az aranyozott változatnál maradtam. A cím egyértelmű lehet mindenki számára, ha belegondol, de azért elárulom. Középen a nagy piros ö betűnek különös története van, erről máshol írok, ha írok majd. pokol-szemei-aranyozva.jpgA pokol, a sátán mindenhonnan leselkedik ránk. A zöld szemeknek más jelentésük is van:-) a végső aranyozás azt jelzi, hogy figyeljünk a külső jelekre! Szinte semmi visszhangja nem volt, és a jövőre nézve ezt is jó jelnek tartom!

 

Ezt anaplemente-boszorkakkal.jpg naplementét technika-tanulási fázisban internetes demonstrációt követve festettem, ölben. Balra a három éjszakai manót én találtam ki hozzá, akik a jobb oldali oszlopokon pihenő madárkákat figyelik.

 

 

monet-vizililiomok-vegleges-.jpg"Pannóniában" (Pannónia utca, Vígszínháztól) ingyen festhettem a 11. képet (üzleti fogás). Claude Monet Vízililiomok egy részlete (máshol Tavirózsák címmel szerepel). Monet nagyjából 250 ilyen festményt készített, imádta ezt a témát). Többszöri javítás után ez a végleges példány.

 

 

 

 

vilagitotorony-vegleges.jpgA 12. kép a Yaquina-Head-i világítótorony. Az eredeti festmény az oregoni Ann Nicholson alkotása.

 

 

 

 

 

 

img_2899.jpgUgyancsak a Mária utcában, 13. festés az Arany Buddha. Ebből nagy kavarodás lett, mert ellentétben az én elképzelésemmel, először az arc sárga és arany vonalait kellett megfesteni a halvány ceruzarajz után, csak azután a fekete hátteret. Hát, el lehet képzelni a nehézségét, ki lehet próbálni... a végén az instruktor is elvesztette a fonalat, pontosabban a vonalakat. Szerencse, hogy az arany foltokat, pontokat, virágokat a végén tettük rá, de így is kerek egy órába telt, mire a fekete hátteret rámázoltuk. Viszont ha először alapozunk, nem látjuk már az alapvonalakat. Otthon megoldható grafitceruzával utánarajzolni, itt azonban már elő volt rajzolva. Sajnos, az arany szín a fotón nem mutatkozik meg itt teljesen, egy profibb gép kellene. 

Ezt a szivárvány hídján mászkáló arany lényeket vihar utáni fotó után úgy festettem, hogy nem volt vásznam, magam csináltam hát papundekliből, egy alkalmatos vásznat rágombostűzve.

szivarvanyhid-001.jpg

 

 

 

 

 

 

Az orángutánt együléses esti képernyő-bámulással festettem, Anikó szülinapjára, mert Zoo oklevele nem érkezett meg időben. orangutan.jpgAnnaHanna a neve

Az itthoni festések szinkronban készülnek, van ami éppen szárad, van amit elrontok, később folytatom címen elteszem. A második absztrakt képem meglehetősen elszúrtam, ezért nem is teszem ide, de nem adtam föl, kitaláltam hozzá egy-két újdonságot. Később.

 

A következő festmény Szinyei-Merse Pál Léghajója lett volna, de lemondták létszámhiány miatt. Helyébe választottam 14. festményként Gustave Klimt A csók című festményét (amit a többi "aranyos" festményhez már odatettem).

Itthon ekkor már rengeteget festettem, jó részüket újra vagy újra és újra. A műhelyen kívül az interneten is nézegetem a technikákat. Az első fecskék bizony eléggé gyatrák, tán jobban menne, ha lenne egy munkaasztal, megfelelő szerszámok is még kellenek. Az alapanyagokkal is gondolkodnom kell, bár a Művészellátóban azért segítenek.

cedrus-csontvary.jpg15. ülésre, ismét a Mária utcai stúdióban megfestettem végre A magányos cédrust, kedvenc festőmtől. Itthon még átsimogattam egy-két részt. Még nem is laktunk Pestszentlőrincen a Csontváry utcában, névnapi ajándékba megkaptam a reprodukciót, ami ma is megvan. De nem hinném, hogy fentiektől szerettem meg a festőt, hiszen rengeteg helyen látható és sok helyütt olvastam-láttam róla-tőle.

angyal-001.jpgDecemberben ezt az adventet festettem. Mindegy, honnan jön a Megváltó, csak jöjjön.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karácsonyra a lányomék egyéves kutyáját is megfestettem, ami inkább csak egy szeretetkép, nekik tetszett,. Luca egy tündéri, 2019-ben egyéves német juhász. Sajnos, a hatalmas csont a mancsok megfestése után jutott csak eszembe, igazából mancsa kutya.jpgalá kellett volna festeni. 

 

2020.

szelfujta-no.jpgEz a Szélike című kép az akrilfolyatásos technika második alkotása. Benedek Elek népmese-gyűjteményéből jutott eszembe, mely szerintem tökéletesen illik rá. 

 

 

És akkor most jöjjenek az azóta készültek. Absztrakt a legtöbb, a festőkéses technika is jól látható, de vannak másmilyenek is.

szonyeg.jpgEzt a szép csíkos alkotás egy szőnyegszövő(!) barátnőm leócsárolta: túl sűrű(!) ezért neveztem el szőnyegnek. A perzsaszőnyegek nem sűrűk? A  folyatásos akril nagyon érdekes, izgalmas, a végén fülig festékes az ember. Az akril sajátsága, hogy nyomtalanul eltüntethető, persze ha rászárad, jó ideig súrolni kell. A körmök alól nehezen jön ki:-)

Ezekhez a gyakorlásként gyártott képekhez címet nem társítok, műfajuk absztrakt, a technikák különbözőek. Az elsőnek a címe-témája megvolt, Csakrafantázia, de aztán nem maradt úgy, folyt a festék mindenfelé. Más ilyen képeknél csak a nagyon profik törekszenek arra, hogy legyen valami témája, nálam is előfordul, hogy kijön valami - forma, állat, szörny, bármi. Némelyiknél kifejezetten látszik is, például a harmadikon kis sárga lények, a negyediken egy szörny, az ötödiken az örvény.

absztrakt15.jpga-kozeljovo-reme.jpgne-003.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

absztrakt18.jpg

 

 

ne-002.jpg

 

 

 

 

 

 

absztrakt13.jpg

 

 

 

 

 

absztrakt31.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek nagyobb férfitenyérnyi méretű képek (hosszuk 23, illetve 28 cm) nem vászonra készültek. A hátukra is festettem, felakasztani úgysem lehet az anyaguk miatt. De van sok olyan vászonkép is, amelynek a belsejébe festettem.

Rég készültem a festőkés alkalmazására. Nagyon jó vele dolgozni, persze néha ecset is kell hozzá. A legelső a Szárnyszegetten (jelentős jelkép a tört szárnyú madár!). Utána a Mauna Loa kitörése, eredeti fotóról. Harmadiknak nem adtam címet, mert gondoltam, még valamit rámázolok, de Anikóval megcenzúráztattam.  Tetszett neki, olyan, mint egy város fagyos ablakon át. Szakolvasataim szerint nem muszáj hogy absztrakton legyen bármi forma, de téma mégis kell, nekem legalábbis.

szarnyszegetten-vegso.jpg

 

 

vulkankitores-maua-loa.jpg

 

 

 

 

 

 

 

A Nibelung gyűrűje című tetralógiát egyetlen nagy vászonra festettem, négy részben. Első A Rajna kincse, mellette A walkür, alul balra a Siegfried, Az istenek alkonya.

 
 

nibelung-gyuruje.jpg

Terveim között szerepel az összes többi Wagner-opera valamilyen ábrázolása is, Parsifal, Lohengrin, Faust, Rienzi, A bolygó hollandi. Majd.  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
absztrakt30a.jpgLegújabb, dobozfedélre festett absztrakt. A fedelet ki kellett fordítani, mert be volt valami mázzal kenve. Festés után visszafordítottam. 
 
 
 
 
 
 
Anikó szerint most már jöhet a tapétafestés. Jó ötlet, olyat már eddig is csináltam. Egy erről szóló, elég régi történet Plafonra tapétát címmel írásaim között is szerepel. Hatalmas, ugyanakkor élvezetes munka volt
 
Tejin-yang-elefant.jpggnapelőtt egy csütörtöki estén rohantam az "Izabellába", hogy elefántokat fessek. Ők piros-sárga pöttyöset rajzoltak, előzetes megbeszélés szerint az instruktorral, én kék-pirosat. Az övék sem volt rossz, tán megfestem majd azt is. Ez a Jin-yang elefánt címet viseli - a kék a női, a vörös a férfi entitás. Hozzákerült, később újra megfestettem magamnak, a Festés 2.-ben látható - itt nem bírja a tárterület.
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Festés

(Xena, 2020.02.01 18:26)

Drága anya, nagyon szépen köszönjük a lehetőséget, amint lehet, megyünk válogatni!:-) sok-sok ölelés

Festés

(Zalán, a kóbor, 2020.01.28 16:59)

Isabel, gratulálok, ahogy feleségeim is, tudod kik. Bár lehet, hogy valamelyik ide is kinyitja majd a száját. Nekem légy szíves ajándékozzál közelgő szülinapra az absztraktok közül, de azt nem, minimum valami szürreálisat kérek. Sok szeretettel, "fiúi" lelkesedéssel

Re: Festés

(Zalánnak, 2020.02.01 18:19)

Édes kisfiam, örülök, hogy tetszik. Természetesen majd választhattok, van elég kép:)