Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Klasszikus zenei épülésem 3. rész, 2020

2020.

Előzőekben megszokott módon, most is zárójelben jelzem azokat a zenei eseményeket, melyeket nem Bartókiában nyertem. Ha mégsincs zárójel, képzeld oda, értelemszerű minden.

(Január 4-én ismét a Várba mehettem, az MTA Zenetörténeti Intézetében/Múzeumában. Ezúttal egy 30 éves csinos görög fiatalember, Thomas Athanaselos játszott rövid dallamokat Bach, Schubert, Agustin Barrios Mangore zeneműveiből. Előtte tárlatvezetésen is részt vehettünk Gombos László vezetésével, ahol csodálatosan szép régi hangszereket nézhettünk meg egészen közelről, a gitároktól a sokféle zongorán át a vonósokig, megismerkedhettünk világhíres magyar zeneszerszám-készítőkkel.

Január 4-ére péntekre nyertem idei első páros jegyemet, az előző két évihez hozzáadva, ez volt a 41. nyeremény.

Január 7-én a Márványteremben (2.) Edinával. Klarinétötöst hallgattunk-láttunk, az első sorból. A neveket ezentúl hol sorolom, hol nem, itt például ketten sem ugyanazok voltak, akiket meghirdettek, nemigen van értelme.

(8-ára ismét nyertem az Óbudai Társaskör Czigány György délutánjára 5 órára, Játék és muzsika tíz percben. Nagyon vártam, de szerdára esett, és olyan érdekes volt a Muzsikáló délután, hogy kifutottam az időből. Megszoktam, hogy 7-kor vagy fél 8-kor kezdődnek koncertek, én pedig a fél 5-ös játéknál kaptam észbe. Kicsit-nagyon dühös voltam magamra, mert szerettem volna látni Gyuri bácsit, gyerekkoromban ilyen és hasonló műsorait a rádióban, valamint éppen az ilyen című műsorát gyerekkoromban sokszor hallgattam a Kossuth Rádióban.)

Egy hét után, 16-án ugyanoda szólt egy nyeremény (5.), klasszikus és jazz volt a terítéken, majd a következő hétre is szólt egy nyereményem, a koncert Lajtha-díj átadással zárult. De ide mégsem mentem el. Ugyanis ennek előtte ugyanabban az időben a Párbeszéd házába, a Jezsuiták termébe hívott a Zenetudományi Intézet hírlevele. Mondtam Edinának, vigye el oda anyját, Zsuzsit is, ingyenes koncert, Miranda Liu szervezésében. De az anyját ez nem érdekli, volt a válasz. Itt álltam két tűz között, mert Edina egyedül nem ment volna el, márpedig megbeszéltük. A végén mégis ide mentünk el ketten, csak mert kíváncsi voltam a helyre, a márványban már voltam. Elég érdekes volt.

Idei 6. nyereményem ismét a BMC Opus Jazz Clubba szólt, amire erősen rákaptam, mert irtó jó dzsessz szokott lenni (eddig jazznak írtam, ezután maradok a már megszokott fonetikusnál). Edina családi és távolsági okokból ilyen késői koncertekre már nem jön el, úgyhogy ide mindig egyedül megyek. 

Két nap múlva egy a Vigadóban, a Pastorale-bérlet első részére kaptam tiszteletjegyet. Szombaton 4 órakor volt, Berlioz Fantasztikus szimfóniáját magyarázta egy bizonyos Emőke, nem részletezem, Kovács János vezényelte a zenekart. Két nagyon üdítő balettet is láthattunk, néhány lányka előadásában.)

(Vasárnap délelőtt Zeneakadémia, Megérthető zene Hollerung Gáborral - a kórusműveket és azok hatalmas erejét magyarázta. A hatalmas erő nemcsak a hallgatóra hat, ők maguk között is érvényesül. Ismerős volt ez a fajta energia nekem már régóta, iskolai énekkarból, karateéveimből, agykontrollról. Az előadás után ismét a Kultúrkúriába mentem, a Gyöngyhalászok vetítésére. Meglehetősen érdekes volt a rendezés, bár Leila és a többiek ruhája az adott kor viseleteihez alkalmazkodott.)

Január 29-én ismét nyertem a BMC-be (7.), egy Choose Cheese nevű banda előadására. Az első félidő még elég ehető volt, kvartettel, de a második! És épp a szünetben rendeltem egy jéghideg mojitot. Ha nem rendelek, negyed óra múlva én is felállok és elmegyek, ahogy egy magas férfi a szomszéd asztalnál tette, tapsolt két óriásit, bele a monoton, semmitmondó klarinétjátékba, ami egy "belefújok a hangszerbe, aztán lesz ami lesz" óvodás próbálkozásnál is gyengébb volt. Kitartottam a végéig, de csak a jéghideg mojito miatt, majd két udvarias gyenge taps után távoztam. A néző- illetve hallgatóközönség is alig, inkább megszokásból tapsolt. Legközelebb előre tájékozódom, ha a BMC-be megyek, kik is lesznek.

(Február 2-ára nem volt nyereményjegyem, délben mégis elmentem a Beethoven-maratonra a Müpába. Itt négy előadást hallgattam végig, kettőre meghívtak. Ez más értelemben is maraton volt, két előadás közt alig 5-10 perc kávé- és mosdószünettel, de más miatt lett emlékezetes aztán.)

8. nyeremény. Február 5-re az Art Moziba nyertem két jegyet, 20.30-kor A feltaláló - Béres József életéről és találmányának viszontagságos útjáról szólt.

*

Itt megszakadt minden, a koronavírus-járvány miatt. Ki tudja meddig tart, amikor ezt írom, április 19-én írom. Óriási dolog viszont, hogy a Müpától a Zeneakadémián át rengeteg koncertet lehet megnézni a youtube-on, van amikor élő adásban, de régebbi koncerteket is leadnak. 

A Müpában élőben két koncert maradt el, viszont megnézhettük a Facebook oldalról, Hollerung Megérthető zenéje címen először a Trisztán és Izolda, 

* Eltelt egy hónap, ma május 17-e van. Az elmúlt négy hét alatt rengeteg koncertet láttam teljesen ingyen, persze köztük voltak olyanok is, mint a mai zeneakadémiai Megérthető zene, melyre bérletem van, ez volt az idei utolsó. Nincs értelme sorolni, olyan sok mindent láttam, amit amúgy nem láthattam volna és nem maradtam le semmiről. Ma úgy tűnik, lazulni fog a kijárási korlátozás, lassan megnyílnak üzletek, tán egy hónap múlva már lesznek koncertek is újra, melyekre a Bartók rádión nyerhetek jegyeket. Egyelőre ott sincs lehetőség, nyereményként zeneszámokat lehet kérni. 

A youtube-on iszonyat mennyiségű zenéhez lehet hozzájutni, közben más módon "távtanulok" is, Sztravinszkijt, Bartókot, Lisztet, Bachot, sőt meg is szeretek olyanokat, melyeket ha hallottam is addig, nem ütöttek szíven. 

Így jutottam hozzá ingyen rengeteg olyan koncerthez, melyre álmomban sem tudtam volna jegyet venni - például Bobbi McFerrin szenzációs előadásához, Bach János passiójához, Hollerung Peer Gynt-magyarázatához, Martha Argerich Prokofjev III. zongoraversenyéhez, a Királyok völgye virtuális zenés sétájához. Megnéztem Pliz János és Varga Judit Vivaldi-estjét, majd egy Müpa-beli koncertet, később ismét Müpa-koncert volt Barabás Lőrinc kvartettjével, utána való nap egy Mozart-est volt majd a Walpurgis-éj Hollerunggal, később Bruckner 6. szimfóniájához, másnap Sztravinszkij Tavaszi áldozatához. Májusban ismét Zeneakadémia-Hollerung, Respighi Róma fenyői, majd szintén Mozart Jupiter Szimfónia, 9-én szombaton Hollerung Makrokozmosza. 17-én Berlioz Fantasztikus szimfóniáját láttuk. Június 5-én Müpa-koncert pszichedelikus soul Zentai Márkkal. 

(közben elmaradt a Klebelsbergben két előadás is, A két Foscari, majd a Don Pasquale - és ezzel az idény véget is ért.)

Június 18-19-20-21-én leadták Wagner Nibelung-tetralógiáját a Müpából, majd a Nürnbergi mesterdalnokokat szerda este, A bolygó hollandit pénteken, majd szombaton a Tannhausert. Mondanom sem kell, hogy itt ültem percre pontosan, rengeteget chateltünk is a hozzám hasonló zenebolondokkal. 

Július 1-jén újraindulhattak a koncertek, nagyon gyéren. Ami a legfontosabb, a BMC Borbély-műhellyel nyitott, amire persze még nem lehetett nyerni, úgyhogy előre rendeltem magamnak asztalt, és isteni is volt. Egy nagyon kellemes kaját is ettem a szokásos fél liter százszázalékos narancslével együtt.

Július 18-ára nyertem meg az idei 9. jegyet, egy, a Lukács uszoda mögötti kis színházba, a Spiritbe. Steinbeck az Édentől keletre című regényét dolgozták fel,  meglepően élvezetes volt, csak a klíma romlott el, szinte fuldokoltunk. 

21-én csak úgy elmentem a Márványterembe, már nem tudom, mi volt a "menü", ezt se nyertem, a jegy nem drága és itt mindig van hely. A 6-os stúdiófelvételeire újabban nem lehet elmenni. 

Pécsre szólt a 10. tiszteletjegyem, a Dóm Magtárába. Elég kezdetleges dzsesszkoncert. Afölötti örömükben, hogy ismét lehet koncertet adni, a belépésnél egy pohár finom rozéval. Ráadásul volt még jegy a pénteken kezdődő orgonák éjszakája kezdő koncertje. Szerdán hazajöttem, másnap, csütörtökön elmentem Borbély Mihály szabadtéri koncertjére a Hegyvidéki Kulturális Szalon teraszára. Itt lépcsőkön és kirakott székeken, padokon lehetett ücsörögni. 

Pénteken újra lementem Pécsre a 11. nyereményem beváltására. Előző helyemen, a Joker hotelban nem volt hely aznap éjjelre, így egy másik szállásra foglaltam, mégsem aludtam ott aztán. A koncert ezúttal magában a Dómban volt az orgona miatt, ami fenségesen szép, ahogy maga az épület is. Egy baj volt csak, az akusztika, Erika hangját mintha pincéből hallottuk volna. Utána hiába vártam a 22 órás buszt, ami a szállásomra vitt volna, taxizni nem volt kedvem és az a merész ötletem támadt, hogy az éjszakát kinn töltöm. Így is lett. Először a Dóm tér egyik padjára feküdtem, mert iszonyúan fájt a hátam és persze álmos is lettem éjfél felé. De inkább csak szenderegtem, majd fölkelve hol mászkálva, hol pihengetve, eljött a hajnal. A pályaudvaron állt egy zongora, játszogattam rajta, persze csak úgy pötyögtetve. Ó istenem, de jó lett volna valamilyen hangszeren megtanulni gyerekkoromban. Egyre jobban belemelegedtem, az emberek kezdtek beszállingózni a terembe, akkor hatalmas flagiolet glissandókat csináltam, mintha bizony tudnék zongorázni. Nagy élmény volt, és közben eltelt az óra a vonatindulásig. 

Moziszezon kezdődik! A Művészben megnéztem a Staten Island királyát, közepes.

10-én Binder Károly volt a Márványban, ez se nyeremény volt, viszont isteni! egyre jobban kedvelem a dzsesszt! otthon minden este 23 órakor van egy óra, Fellegi Lénárd műsora. Binder és Borbély egyébként közösen is koncerteznek. Borbélyt jelöltem ismerősnek, visszajelölt, így rögtön értesülök, hol és mikor van, de azóta vidéken turnézik, nehezen lehet eltalálni. Az igazság az, hogy este elmenni Szentendrére, hogy 8-kor meghallgassak egy koncertet, majd utána rohanjak ki a hévhez vagy ha van, egy utolsó buszjárathoz - nemigen volt kedvem. Ha Zsikével még annyira lennék, ahogyan régen, talán ott is alhatnék nála - ámbár ez se túl jó ötlet, hiszen öt-hat kilométerre lakik, busz pedig oda este már nem jár ki.

12-én megnéztem a Tabán Artmoziban a Made in Italy című filmet, Liam Neeson volt a főszereplő. Jó volt. Másnap, csütörtökön ismét Márványterem, azt hiszem, egy fiatal lány csellózott, egy másik zongorázott, nagy örömömre.

13-án, pénteken ismét (a 12.) nyereménnyel a BMC Opus Jazz Clubjába mentem, nem volt különösebb élmény, hacsak az nem, hogy végre a barátom is eljött (mivel nem kedveli a dzsesszt, rágni kellett a fülét - de szerda ellenére mégsem volt más dolga, ugyanis az adást már 5 órakor befejezték egy esemény miatt). Ott aztán sikerélménye lett, persze nem a zene miatt, mert az nekem sem tetszett túlzottan, de két ember is odajött hozzá, a tanítványai, hát ennek örült.

14-én szombaton ismét Tabán, a Díszvendég című film.

15-e vasárnap. Nyertem a Fonóba 13-szorra, de hiába van innen egy ugrásra, mégse volt kedvem elmenni. Inkább megnéztem a Kino Caféban egy filmet, elfelejtettem felírni, mi volt a címe, nem is volt jelentős.

14. nyereményem 16-ára ismét a Vármegyeházába szólt, Hegedüs Endre és felesége zongoraestje volt. Mivel egész nap esett és még többet jósoltak, vittem esőkabátot, így is félig eláztam, mire hazaértem. A hangverseny viszont megint ugyanolyan jó volt, mint tavaly, ugyanitt, és az is klassz, hogy megint csak nyertem rá a jegyet.

18-án ismét Márványterem, szintén nem nyeremény, de már legalább lehetett menni! 

19-én szerdán ismét Tabán, nem írtam fel, mit láttam. 

15. nyereményem Székesfehérváron a Szent Imre templomban volt, egy órás koncert este 8-kor, utána könnyedén hazajöttem vonattal, nincs messze. 

24-től 28-ig balatonoztam. Régi kedves helyemre utaztam Ábrahámhegyen, onnan kirándultam mindenhova, Salföld, Szentbékkálla, Kékkút, Balatonudvari, Balatonfüred. Még Badacsonyba is elmentem volna, de már reggel ki kellett málházni, ő pedig, bár azelőtt többször megígérte, lemondta! nagyon dühös voltam rá, de nem tehettem semmit, be kellett látnom, hogy a család nála az első - szemben velem, na de én ebben a témában fura szerzet vagyok. A szentbékkállait érdemes lenne leírni, tán meg is teszem, iszonyat mennyit gyalogoltam.

Péntek reggel tehát hazautaztam, kipihentem magam, aznap este kezdődött a Mozik éjszakája. A Művészben kezdtem, aztán ott is maradtam, 4 film egymás után. Nem hittem volna, hogy kibírom reggel 4-ig, de csak a film vége felé aludtam el, azt is keveset, mert érdekes volt a film. 

A hétvégére lett volna (500 forintért, de az is pite...) a Zenetudományi Intézetben egy kisebb koncert, de szombat délután nemigen szeretek már elmenni. Inkább moziba mentem, de nem írtam föl, mit láttam. 

Közben megint bezárt a Márványterem, mert jött a járványhullám.

A szeptembert mozival kezdtem, jószerivel a Tabánban. 1-én Az igazság, 2-án az Inkább lennék özvegy, elég negatív történetek voltak, de utóbbiban Anette Bening játszott, és ezt feltétlenül meg akartam nézni. Nagy film volt!

6-án vasárnap mindenre elszántan készültem Gödre, ahol Borbélyék koncerteztek, de már annyira elfáradtam estére, hogy inkább maradtam. Ez a közlekedés! na meg este 8-kor kezdik a koncerteket a Barlangban.

Ellenben 11-én pénteken az Opus Jazz Clubban Binder-Borbély duó est volt. Asztalt rendeltem és mentem. Isteniek ezek! a szünetben bementem az öltözőbe cd-ket venni, nagyon aranyosak voltak, és 6 ezerért kaptam három cd-t. Közben elmondtam Mihálynak, én vagyok az, akivel már többször is levelezett - persze röviden - a Facen, illetőleg előtte még a youtube-on és streamen is, az online koncertjeik alatt. Jó pár mondatot váltottunk, utána sorra lájkolt a Face-n. 

16-án megnéztem a Tabánban a Hab című magyar filmet, olcsó koppintása a hülye amerikai filmeknek. 

Vasárnap délelőtt lett volna a Marczibányi téri művházban Borbély Mihály előadása, de annyira nincs kanalam a reggelt ilyesmivel kezdeni, hogy maradtam. Ugyanis előzőleg festettem Afremov Szarvasokját és még pár nap kellett, mire befejeztem. 

16. nyereményemet Fellegi Lénárdnál nyertem 21-én délután, másnapra a BMC-be. Rohantam. Pozsár Máté és bandája voltak, meglehetősen újfajta, útkereső zenéjük szimpatikus volt. Ekkorra már megint elöntötte a járvány az országot, ide ugyan többen eljöttek, mint a július elsejei újranyitás után akármelyik este, de a fele nézőkön maszk is volt. Én csak akkor vettem fel, ha kommunikáltam. 

A Zeneakadémián a BDZ pénteken, 25-én nyitotta élő koncertsorozatát, már előre megvettem a jegyet online, méghozzá - ha lúd, legyen kövér - a második sorba! azért nem is volt annyira drága. Nem is bántam meg! félig volt tele a terem, Dobos Dániel Sylvanusával kezdtünk, Beethoven hármasversenye volt utána, szünet, majd Muszorgszkij Egy kiállítás képei. A szünetben kinn megvártam Hollerungot, aki másokkal beszélgetett - kérdeztem tőle valamit, amit később a neten is megnézhettem volna, de szerettem volna közelről látni. Nagyon kedves volt, szokás szerint.

Szeptember 27-én indult a Megérthető zene első előadása 11-kor a Zeneakadémián, de kitört nagyon a járvány, így az előadás elmaradt, és nem volt online sem. 

30-ra nyertem egy jegyet színházba, a Pozsonyi út 58, a templom nevére nem emlékeztem, viszont nagyon jó volt a monodráma, Déryné Széppataki Rózáról szólt. Aki előadta, Csomor Csilla, akit nem tartottam jó színésznek, bár csak a Barátok közt-ben láttam nagyon régen, nem tetszett. Most bebizonyította, hogy azért mégis tud, jó volt. 

Október 2-ára Borbély Misi hívott, mert persze mint minden ismerősét, mindenhova hív. Némely festményemet meg is lájkolja, és mindig válaszol, ha valamit írok zeneügyben. Fáradhatatlan, folyton ügyködik, hogy hol zenélhessen.

A Salkaházy est nagyon különleges volt a Bakáts téri templom altemplomában. Hosszú asztalok fehérrel terítve fogadták, és ahogy elnéztem, ide mindenki bejöhetett, akár környékbeliek is. Szalvétán és papírtálcákon isteni házi kenyér, szőlő, ásványvíz volt odakészítve, sőt muskotályos bor is, amit persze meg is kóstoltunk. Egy illető negyed óráig beszélt Salkaházy Sáráról, akit többedmagával annak idején a Dunába lőttek a nyilasok, az ő emlékükre vannak ott azok a cipők a Duna-parton. Ezt követően Borbély Mihály egy dobossal fantasztikus koncertet adott le, természetesen a hangulatnak megfelelő, de jó zenével. Utána megnézhettem közelről is a basszusklarinétot, megnézhettem, hogyan szedi szét, hogyan rakja a dobozába - csodálatos volt. Már nagyon el vagyok bűvölve a hangszerektől, és attól, hogy valaki - akárki más - hogyan tud csodálatos hangokat kicsalni belőlük. Azt hiszem, egész életemben erre vágytam, csak nem tudtam róla. Mindezeket onnan tudom, hogy nagy elégedettséggel és örömmel tölt el az ilyesfajta élmény. 

Október 10-én a Millenáris Parkban Misiék ingyen koncertje volt. Nem tudtam (nem is akartam) közel férkőzni hozzá a koncert végeztével, de mivel mindig írok pár sort a koncertekről, mindig megnézi, tetszik neki, meg is köszöni.

12-én, hétfőn a BMC koncerttermébe volt a 17. nyereményem, határozottan klassz volt a koncert. 

És másnap újra Vigadó!!! ingyenes volt Fejes Krisztina zongoraestje, amire csak regisztrálni kellett előre. Láttam, hogy Némethy is odaírta, érdekli, kíváncsi voltam, tényleg eljön-e, hát eljött, már a büfében kiszúrtam őket, a feleségével és egy másik nővel volt, de nem mentem oda. A ruhatárban azonban épp belebotlottam, mikor a kabátomat elhoztam, meg is rángattam a karját és köszöntem, majd bemutattam magam - utólag sokat nevettem bamba képén, mert nagyon meglepte a dolog. Hát két éve levelezünk a rádió vonalán, nincs ebben semmi, Becze Szilvit is megszólítottam a 6-os stúdióban, ők is ugyanolyan emberek, csak mást csinálnak. Attilának néha festményeket küldök, mert a fia is szépen rajzol és fest, nagyon tetszenek neki a műveim.

16-án pénteken a Gül Baba együttes volt az Opus Jazz Clubban, ez volt a 18. nyereményem. Egy órás fergeteges világzene, fenn a korlátnál illegettük magunkat. 

17-én a Bakáts tértől nem messze a Ráday utcában volt a Jedermann étteremben Misiék koncertje, itt ismertem meg Oláh Kálmán fantasztikus dzsessz-zongoristát és fiát is, aki később szopránszaxofonon játszott. Misi persze megint vagy négy fúvóson. Ide regisztrálva lehetett asztalt foglalni, a helyszínen kalapoztak aztán, ki mennyit tudott vagy akart adni. Én se smucigoskodtam. 

Október 22-én ismét a BMC koncerttermébe nyertem 19-edszerre, ezúttal ars nova stílusan, de isteni hangverseny volt, ide eljött Edina is. De nagyon ars nova volt! én mindig kapható vagyok ilyen élményekre, ez a jövő. A kortárs zenére mostanában kdták le a koncerteket. Először mentem volna a Budapest Jazz Clubba, de lemondták. Majd jövőre! azért az Opus Jazz Club csinált még egy koncertet november 4-én, az asztalokat már jelentősen széttolták. A jegy most duplája volt, mert egy asztalnál csak egy ember ülhetett, de hát Misi koncertje volt, megvettem online a jegyet. 

Az Óbudai Társaskörbe, Bősze Ádám Liszt-előadására szintén vettem jegyet, mert biztos nem nyertem volna, ha fel is adják rejtvényjátékban (feladták! de mivel Bősze az egyik műsorvezető és nagyon ismert-kedvelt, feltehetőleg úgyse nyertem volna). Jó is volt, csak rövid és vicces volt a narancssárga tornacipőjében.

Ez volt tehát az utolsó koncert, majd minden bezárt. Online azért adnak itt-ott, de már nem mindenre veszek jegyet, bár vannak ingyenesek is.

Legutoljára, december elején Mihályék adtak a szentendrei Barlangból, Várallyai Petra friss Prima Primissima díjas fiatal lány volt a meghívott vendég a Borbély Műhely szokott Horváth Balázs (bőgő) és G. Szabó Hunor (dob) mellett.

Most maszk-korszak van, persze a zene így is állandóan szól.

*

Miután biztosan tudom - a járvány miatti lezárások miatt -, ebben az évben már nem lesz koncertnyeremény, összegezni kéne, csak úgy a játék kedvéért. 

2018 ősze óta tehát 11+38+19 = 68x nyertem koncertjegyet - hogy hányszor mentem el fizetett vagy hány online koncertet néztem-hallgattam innen a székből a monitoron, szinte lehetetlen és értelmetlen is megszámolni.

Lényeg, hogy az ideköltözésem utáni időszakban, ha nem is pótoltam be eddigi hatvanvalahány évem zenehallgatási hiányosságait, azt mondhatom, hogy mégis megkaptam a sorstól ezt a lehetőséget is - és ki tudja, mi lesz később. 

A másik ajándékom a sorstól, aminek a gyökerei szintén gyerekkoromra vezethetők vissza, a festés. Erről máshol szólok. 

A harmadik ajándék, hogy illusztris kapcsolatokra, barátokra tettem szert, és most úgy vagyok ezekkel, hogy megmaradok a "helyemen", de ezek a kapcsolatok színesítik a mindennapjaimat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.