NÉHA EGYÜNK
Cikkek
Bántapusztai almák, mandula és köles
2013.09.03
Már nagyon régen írtam receptet, nem is profilom, különben is tele van ilyenekkel a net. De ez most olyan élmény volt nekem, hogy megosztom veletek.
Zsikének egy túróst
2012.05.03
Ha Zsike nem készít isteni cseresznyés rétest a tiszteletemre, most akkor is sütök, mert mindig, ha vendéget várok. Imádom hallani a dicséreteket.
Piskótából kókuszgombóc
2012.05.03
Tegnap kicsit kegyetlenkedtem a babapiskótákkal. A nagy halom szárazáru már régen szúrta a szememet a kenyértartó dobozban, ahol tároltam őket. Nincs a közelben kisbaba, nem fogyott.
Negyven fokos őszibarack
2012.05.03
Tegnap úgy éreztem, meleg van, a hőmérőre nézve kiderült, hogy ez se véletlen, 40 fok volt. Ez már láznak se kevés!:-) de természet anyánk aztán leápolt egy hűvös borogatással: a friss levegő egész éjszaka szabadon járkált a szobákban.
Raclette-t sütünk
2012.05.02
A Raclette, e szép nevű, sárga színű francia sajt sütés nélkül is rendelkezik némi (nemcsak némi) „stichhel”. Vagyis a lakás tőle annyira sajtszagú, mint a berlini Kadewe áruház sajtosztályához vezető bejárati nagyliftek és a környező folyosók légtere. Itt jegyzem meg, hogy én a sajtot sokszor nevezem tejkonzervnek, azt hiszem, nem magyarázandó, hogy miért.
Töltött zöldségek
2012.05.02
Töltött paprika régen akár kéthetente is került az asztalra, de tököt, illetve karalábét tán egyszer töltöttem meg életemben, e tortúrát mesélem most el. A tölteléket nemes egyszerűséggel kopíroztam a töltött paprika receptjéből, de kis kaporral dúsítottam a tök jellegéhez illő, megfelelő íztársítás érdekében.
"A" borsóleves
2012.05.02
Kilenc nyelven beszélő borsóleves volt hétvégén friss borsóból (és répával természetesen), a főzés végkifejlete előtt megszórva fél marék apróra vágott petrezselyemmel, kistányérkán grízgaluska-halmok társulatában.
Húsleves Aisának
2012.05.02
Egy barátnőm húslevest akart főzni, egy bizonyos fórumon körbekérdezett, hogy miből. Hozzáteendő, hogy hús nélküli táplálkozást vezetett be otthon, csakhogy tudatalattija erősen kívánta a rég imádott ízeket. Erre született alábbi válaszom, szintén az "izabelita" érából.
Grillcsirke
2012.05.02
Úgy szoktam kategorizálni (ha egyáltalán kategorizálok) alábbi és többi hasonló írásaimat, hogy az „izabelita érából". Nos, ez az éra bősz internetezésem idején kezdődött, s tartott vagy tíz évig. Innen származik a nevem is, az Isabel. Sok olyan írás született akkoriban, amelyet ma talán nem élvez a társaság annyira, mint akkor, ott, bár ezt is ki tudja. Hát, ehhez mérten fogjunk hozzá olvasásához…
Dödölle Döröskén
2012.05.02
Csak az olvassa el ezt az írást, aki vevő a tájnyelven szólásnak beszédben, írásban. A tájnyelvet döröskei szép napjaim ihlették, de tősgyökeres budapesti lévén, nem biztos, hogy abszolút hiteles, viszont a történés, amit elmesélek vele, szóról szóra... mondanom se kell, az "izabelita" érából való.